NORDENS FLAG

Fra 160,00 kr. pr. stk.

Nulstil

Oplysninger

AFSENDES: 4 – 6 dage

FRA/ÆNDRET: 1430
OFFICIEL NAVN: Kalmar Unionen
LOKAL NAVN: Norden
FRANSK NAVN: Norden
PMS FARVER: Gul 116c, rød 186

Generelle oplysninger om flaget finder du ved at klikke her: DanmarkNorgeSverigeFinlandGrønlandFærøerneOrknyøerneShetlandsøerne

Størrelse og montering

STØRRELSE 5:8 (L x H i cm).:

50×32 – 75×47 – 100×63 – 125×78 – 150×94 – 175×110 – 200×125 – 225×141 – 250×156 – 275×178 – 300×188 – 325×203 – 350×219 – 375×235 – 400×259

MONTERING:
En løbegang i størrelserne op til 50 cm lang: 
To snorløkker i størrelserne fra 50 til 100 cm lang: 
To flagkroge i størrelserne fra 125 cm lang: 

Beskrivelse

Nordens flag, eller Kalmarunionens flag, blev i 1430 forsøgt indført af kong Erik af Pommern og var gult med et rødt kors, formodentlig efter mønster af Dannebrog og med farverne fra våbenet for hans norske arverige. Flagets proportioner er de samme som på det danske. Flagets eksistens kendes kun fra en bestemmelse om dets indførelse, og det vides ikke, om det nogen sinde kom i brug.
Fra midten af 1990’erne til 2007 brugte man på Orkneyøerne et tilsvarende flag til at symbolisere øgruppen. I 2007 blev der valgt et nyt flag, og ”Nordens flag” står dermed igen entydigt til disposition for dem, der måtte ønske at bruge det.
Den svenske kirkes flag minder i høj grad om Nordens flag. Det var dronning Margrete 1., der indførte Kalmarunionen

 

Flagets historie

Nordens flag er en (gen)skabelse af folk, der støtter de sociale og kulturelle bånd mellem og det tættere samarbejde mellem de nordiske lande, idet der som inspirationsflag, der kan have været brugt som flag for Kalmarunionen (1397-1521). Sammenslutningen af Kalmar forenet under en fælles konge de fleste af de områder, der i øjeblikket tilhører de fem nordiske lande.

Præcis hvornår ideen om dette flag først blev lanceret i moderne tid, er ikke kendt for mig. Det første spor af den idé, jeg har været i stand til at lokalisere, er fra 1979. Den norske vexillolog Atle Grahl-Madsen [mad79] rejste derefter ideen om et flag for at understrege de nordiske landes fælles bånd. Han foreslog et rødt kors på gult som det naturlige valg og pegede på referencer i to breve fra kong Erik af Pommern, den første fagforeningskonge under Kalmarunionen, som historiske referencer til ideen. En yderligere grund til, at Grahl-Madsen valgte den rød-gule farvekombination, var, at intet andet nordisk lands flag brugte disse farver. Ifølge Per Andersson blev flaget første gang hejst i moderne tid i anledning af 900-året for helsingborg i 1985.

Der er en vis uenighed om sikkerheden for fagforeningsflaget foreslået af de historiske kilder. Den norske vexillolog Jan Henrik Munksgaard følger en forsigtig tilgang og konkluderer, at det gule flag med røde kors er usikkert som Nordens flag under Kalmarunionen, men at instruktionerne i de to bogstaver fra kongen kunne tyde på et forsøg fra en del af kong Erik på at indføre et sådant flag. Danske historikere og heraldister (se [pgh96], [ngb96] og [ngb97]) indtager en mere fast holdning til at anerkende flagets eksistens.

I en detaljeret analyse af dokumenter, segl og våbenskjolde fra perioden placerer heraldiker Nils G Bartholdy [ngb97] fagforeningsflaget i sammenhæng med andre symboler på unionen: De tre kroner og korset. Med hensyn til union kors, som adskiller armene i riger i flere våbenskjolde af tiden, Bartholdy er af den opfattelse, at det var rødt på gult. Med andre ord var fagforeningsflaget baseret på dette fagforeningskryds fra armene.

Som nævnt er fagforeningsflaget beskrevet i to bogstaver, der begge stammer fra år 1430. I disse breve skrev kong Erik af Pommern til præsterne i Vadstena og Kalmar og instruerede dem i at bære rigets banner (forening), som var et rødt kors på en gul mark. Bartholdy er af den opfattelse, at røde kors på et gult felt kan have været et bevidst valg som nyt og særskilt flag for unionen, baseret på et universelt symbol, korset, og tager de mest betydningsfulde farver fra armene på de tre forenede kongeriger, primært Norge som et arvet rige (kong Erik af Pommern arvede Norge i 1389, flere år før han blev valgt til konge af Danmark og Sverige), men det gule felt også fra armene på Sverige og Danmark på det tidspunkt. Teoretisk set er det muligt, at fagforeningsflaget blev indført allerede i året for foreningens grundlæggelse, med andre ord 1397, men det vides ikke med sikkerhed, selv om bogstaverne fra 1430 bruger udtryk, der angiver, at flaget allerede eksisterede.

Medlemslande

Kalmarunionens medlemslande i perioden 1397-1523.:

Danmark Dannebrogs flag fra Klauber-Flag – Norge Norsk flag kan købes hos Klauber-Flag – Sverige Flag fra Sverige kan købes hos Klauber-Flag – Finland  – Grønland  – Færøerne  – Orknyøerne  – Shetlandsøerne 

Unionens område

Du kunne også være interesseret i...